Norrköping

Ingen handlingsplan mot självmord

Norrköping har de senaste åren legat över riksgenomsnittet i landet för självmord. Men någon handlingsplan för det förebyggande finns inte.

Kerstin Hildebrand är kommunalråd för vänsterpartiet och ansvarig för folkhälsofrågor i Norrköping. Hon säger att kommunen inväntar landstingets kommande policy.

– Vi har bestämt att vi avvaktar till vi har sett hur de lägger upp det på landstinget, säger Hildebrand.

De senaste fem åren har Norrköping haft en lite högre andel självmord än riksgenomsnittet, säger Kerstin Hildebrand. Men den som ringer kommunen och frågar om självmordsförebyggande arbete blir hänvisad till landstinget.

I morse berättade vi om att Motala som en av få kommuner kommit en bit på väg i arbetet att förebygga självmord. Tendensen är att självmorden i landet minskar totalt sett men ökar bland unga mellan 15 och 24 år. Men i Norrköping avvaktar man alltså landstingets policyarbete. Under tiden försöker kommunen ändå samtidigt förbättra tryggheten för invånarna, säger Kerstin Hildebrand.

Kerstin Hildebrand nämner antimobbningsprogram i skolan, platser på Komvux för den som vill ta igen missad skoltid och ett gott bemötande i handikappomsorgen som exempel på vad som görs. Hon tycker också det är viktigt att kommunanställda är pålästa.

– Har tänkt igenom, diskuterat kollegor emellan, läst böcker, tagit ställning, för då kan vi också möta barn och ungdomar, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista