Magnus Härenstam tillsammans med den bil han kör i filmen.
ÖSTERGÖTLAND

Östgötska idyller i tredje kanalfilmen

Den tredje Göta kanal-filmen hade galapremiär i Motala i går kväll. Magnus Härenstam, som spelar samma figur som han gjorde i den första filmen för 28 år sedan, lite nervös över mottagandet.
– Jag tar ut segern lite i förskott, recensenterna slipar nog knivarna, men folket brukar ju komma.

Recensenterna var inte nådiga mot den tidigare filmen, publikmässigt var tvåan däremot en jättesuccé. Vad det är som gör Göta Kanal-filmerna så populära, har Magnus Härenstam svårt att sätta fingret på.

– Framstående skådespelarprestationer, säger han och harklar sig menande. Det är roliga manus och kanalen är ju en riksangelägenhet.

Sara Sommerfeldt, som spelar Magnus Härenstams kollega, är ny i ensamblen, men hon minns den första filmen sen barndomen.

– Jag tycker att det är en jätterolig film, jag är lite för ung för att ha sett den på bio, men jag såg den på video. Det var absolut en av mina favoritfilmer när jag var liten.

Filmen tar vid där tvåan slutade, men nu har varvsägaren Janne Andersson, spelad av Janne "Loffe" Karlsson blivit skuldsatt. Magnus Härenstams nitiske Kronogde-tjäsnteman hotar att ta varvet i beslag. Sedan följer en katt och råttalek i och runt kanalen. Bland annat har Bergs slussar en viktig roll i filmen, och kisasonen Magnus Samuelsson rev ner publikskratt med sin enda, men Östgötska, replik. Men frågar man Janne ”Loffe” Karlsson, var det som ser ut som en sommaridyll på filmen, inte riktigt så idyllisk att spela in.

– Kallt som helvete, och blåste gjorde det ibland och regnade. Det gick rakt genom kroppen, sen blev det för varmt.

Är du båtmänniska själv?

– Jag har haft båt sen jag var tio år.

Hur är du på att slussa?

– Det är jag jävligt bra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista