Internationella brott enar polisen

Den internationella brottsligheten kommer att öka och därför måste samarbetet mellan polismyndigheterna runtom i Europa bli bättre. Det konstaterades på ett seminarium för polischefer från flera länder som hålls i Kolmården och som avslutas idag.

Förutom att planeringen av grova brott som droghandel, trafficking och terrorism blir lättare syns en ökning av brotten som begås via internet. Då handlar det framför allt om olika typer av bedrägerier.

Därför kommer polismyndigheterna både inom och utanför EU att satsa allt mer resurser på ett ökat internationellt samarbete. Seminariet som avslutas idag är en del i detta - att skapa nya och fördjupade kontakter länderna emellan. Det måste bli mer naturligt att lära av varandra och dela information.

Det berättar Bo Andersson som arbetar polishögskolans internationella enhet som också säger att arbetet för den lokala polisen kommer att beröras.

– Alla polismyndigheter påverkas och just det här faktumet att det är lätt att kommunicera, det är lätt att resa och det gör att vi måste ha en helt annan utblick - vi kan inte titta och fundera om hur det ser ut bara i kvarteren där vi själva befinner oss, det är ofrånkomligt. Vi måste vara väldigt öppna mot andra länder, vi måste ha öppen syn när det gäller brottsligheten i stort. Alla polismyndigheter och i Östergötland likväl har redan etablerade kontakter internationellt, och ännu mer kommer det bli, säger han.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista