Peter Turesson, Norrköpings brandförsvar och Susanne Hossman. Foto Lovisa Gelin SR Östergötland
norrköping

Rådiga Susanne prisades

För drygt en månad sedan orsakade en tappad cigarett en brand i en lägenhet på ett vårdboende i Norrköping. Undersköterskan Susanne Hossman lyckades släcka elden och rädda livet på en 82-årig man. Idag prisades hon för sitt rådiga ingripande.

– Det är ju roligt att man får uppskattning när man gör något utöver det vanliga, säger Susanne Hossman.

Det var den sjätte november strax efter klockan tre på natten som ett brandlarm gick på vårdboendet Borgmästaregården i Norrköping. Undersköterskan Susanne Hossman och kollegan Lotta Cederman tog sig snabbt till den lägenhet som larmet kom ifrån. De möttes av ett rökfyllt rum och skymtade den 82-åriga mannen sittandes i en fåtölj fyra meter in i rummet.

– Vi såg redan när vi öppnade dörren att han var bränd. Det var ju bara att krypa in, vi försökte få någonting att släcka elden med. Vi lyckades släcka elden och drog ut farbrorn, kröp baklänges och drog ut honom. Man inser ju att man måste göra någonting. Det var ju bara vi två där, Lotta och jag. Man tänker inte så mycket, säger Susanne Hossman.

Idag prisades Susanne Hossman för rådigt ingripande

– Det är något som samhällsmedborgaren gör utöver det vanliga. När man går in i rök, med fara för sitt eget liv, och räddar en farbror som brinner. Sånt tycker vi ska uppmärksammas, säger Peter Turesson ledningsbefäl på Norrköpings brandförsvar.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista