Östergötland

Stora trafikproblem i snövädret

Uppdaterad 16.30
Läget i trafiken såg något bättre ut på torsdagseftermiddagen, jämfört med tidigare under morgonen och dagen, enligt polisen. Fortfarande får man dock in rapporter om avåkningar runt om i länet och hittills har man fått in ett 30-tal, doch utan allvarligare personskador.

Har du bilder på snökaoset? Mejla nyheter.ostg@sr.se eller MMS:a P4ÖST NYHETER till 72250

Det snöväder som drog in över länet i natt har ställt till stora problem i trafiken under hela morgonen och förmiddagen. Värst drabbades länets södra delar med en mängd avåkningar i halkan och den drivbildning som orsakades av den friska vinden.

På E22 fick en utländsk lastbil ett haveri vid Gusum, så att hela vägen blockerades i flera timmar, och trafiken leddes om på mindre vägar. När sedan trafiken skulle släppas på igen, fortsatte problemen när lastbilar som stått stilla inte kunde ta sig fram i den halvmeterhöga snön.

Polisen gick vid 9.30 ut med en varning för det väglag som rådde i länets södra delar:

– Söder om Söderköping har man inget ute på vägarna att göra överhuvudtaget, sade vakthavande polisbefäl i länet, Christian Welin på förmiddagen.

– Det positiva i det hela är väl att ingen hittills har fått allvarliga skador, tillade han.

På E4 genom länet, med koncentration kring trafikplats Tift vid Linköping, hade polisen vid lunchtid fått in ett tiotal rapporter om avåkningar, men man uppskattar att minst lika många bilar kört i diket och på egen hand tillkallat bärgningshjälp.

Runt Valdemarsvik var problemen stora på morgonen, och Östgötatrafiken ställde in flera bussar och även skolskjutsar var drabbade. Ingen ersättningstrafik gick heller att ordna på grund av vädret. Räddningstjänsten i kommunen lånade in en bandvagn från Söderköping för att kunna rycka ut vid behov.

Även flera skolor i Valdemarsviks kommun ställde in undervisningen, då elever och personal hade svårt att ta sig till skolan, bland annat på grund av de inställda skolskjutsarna. Bara 17 av 38 barn hade kunnat ta sig till Gryts skola i morse:

– Vi får ju jobba med de som är här, och eleverna kan få lite extra hjälp, säger Christer Tingvall, fritidspedagog på Gryts skola, när han samtidigt tittade ut på snöbyarna utanför skolfönstret.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se