Kurs i första hjälpen.
östergötland

Dåliga kunskaper om första hjälpen

Intresset bland länets ishockeyklubbar för utbildning i första hjälpen har varit svag. Arrangerade kurser fick ställas in på grund av att intresset var för dåligt.

Frågan om förstahjälpen-kunskaperna inom idrotten har blivit aktuella sedan dramat i helgen där en ishockeyspelare i Örebro fick hjärtstillestånd och räddades av att domaren utförde hjärtmassage. Men enligt Fredrik Odensåker, kanslichef på Östergötlands ishockeyförbund, erbjöds klubbarna i länet redan för ett år sedan utbildning för ledare och föräldrar i ett samarbete med Röda Korset, men på grund av bristande intresse fick kurserna ställas in:

- Jag tycker det känns lite dåligt, det här kan även hända på ungdomsnivå och då tycker jag att det skulle kännas bra om det fanns föräldrar och ledare i närheten som har fått utbildning, säger Fredrik Odenåker.

Och han får medhåll av Jan Ekstrand som är professor i idrottsmedicin vid Linköpings universitet. Han menar att det finns behov av kunskap om hjärt-lungräddning på ledarnivå:

- Man måste sätta in en åtgärd inom tre till fem minuter för att det överhuvudtaget ska ha någon möjlig effekt, konstaterar Jan Ekstrand.

I en rundringning som nyheterna har gjort svarade föreningarna IFK Norrköping, Vita Hästen och IF Sylvia att man inte har haft någon regelbunden utbildning av ledare på nivåerna lägre än a-laget. I Linköpings Hockey Club och Mjölby Hockey har man dock haft utbildning för juniorledare för ett år sedan. LHC's ungdomslag har däremot inte fått regelbunden utbildning tidigare, något som nu ska ske. Och på Östergötlands ishockeyförbund ska Fredrik Odensåker nu planera in nya kurser:

- För nu kanske det känns mer aktuellt när folk har det här i huvudet, att vi måste göra det här för ungdomarnas säkerhet.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista