linköping

Skärpt straff för urkundsförfalskning

Göta hovrätt skärpte i dag straffet för en 27-årig kvinna från Linköping som gjort sig skyldig till bedrägeri och grov förskingring genom urkundsförfalskning. Under drygt två års tid stal kvinnan miljonbelopp från kassan i en sportbutik i Linköping.

Den 27-åriga kvinnan var anställd i en sportbutik i Linköping och hade ansvaret för att sköta kassan. Brottet upptäcktes när butiksledningen förra året bestämde sig för att gå igenom samtliga kvitton där kunder lämnat tillbaka varor och fått pengar istället.

Det visade sig då att ovanligt många kunder hade lämnat tillbaka varor, och det handlade om stora belopp. Ledningen installerade två kameror som övervakade kassan och ett kontorsrum i butiken. Man kunde då se att den 27-åriga kvinnan tillverkade falska återbetalningskvitton, tog pengar från kassan och stoppade de i egen ficka.

Brottet hade då pågått under drygt två års tid och belopp på över en miljon kronor hade försvunnit. Pengarna har kvinnan använt till att köpa kläder och inredning till sitt hem. Hon har även använt pengarna till resor till bland annat Mauritius, Australien, Borneo, Karibien och Island.

Kvinnan har erkänt brottet, men förnekar att det handlar om så stora belopp som åklagaren hävdar. Hovrätten dömer henne nu till två års fängelse och ett skadestånd på drygt 1,4 miljoner kronor till sportbutiken.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se