Östergötland

Nytt test ger färre fostervattenprov

Sedan april i år erbjuder landstinget alla gravida i Östergötland ett prov som kraftigt ökar möjligheten att upptäcka foster med Downs syndrom. Samtidigt minskar behovet av fostervattenprov. Hittills i år har sex foster med kromosomförändringar upptäckts med den nya metoden. Alla de graviditerna har avbrutits.

Cecilia Olausson och Stefan Eriksson i Linköping har valt att tacka ja till provet.

- Vi har inga planer på att göra abort. Men man kan ställa in sig psykiskt på om det blir ett barn med Downs syndrom eller inte, säger paret.

Överläkare Tomas Gottvall, som är medicinskt ansvarig för ultraljudet på kvinnokliniken i Linköping, säger att av de sex gravida som väntade barn med kromosomavvikelser och som gjorde abort var det fyra som inte fyllt 35 år och som därför inte hade erbjudits fostervattenprov förut.

- Så dem hade vi inte hittat med den gamla metoden, säger han.

Den nya metoden kallas kub-test som betyder kombinerat ultraljud och biokemiblodprov. Testet erbjuds alla gravida i länet och är ett kombinerat ultraljud och blodprov från mamman. Ihop med bland annat kvinnans ålder, vikt och etnicitet visar testet sannolikheten för att det väntade barnet har kromosomavvikelser där Downs syndrom är den vanligaste. Träffsäkerheten anses vara upp till 90 procent, mot 30 procent för fostervattenprov på kvinnor över 35 år.

Kub-testerna medför att fostervattenproven, som innebär en viss risk för missfall, har blivit färre i Östergötland, trots att åldergränsen för proven tagits bort. Idag erbjuds fostervattenprov till kvinnor i alla åldrar - men bara till dem som kub-testet visar har en förhöjd risk för vissa kromosomavvikelser hos barnet.

Den medicinska utvecklingen går mot ännu enklare metoder för att testa foster för kromosomförändringar - samtidigt utvecklas också möjligheterna att ta hand om barn med Downs syndrom. Det säger Anna-Lena Krook i Norrköping som är riksordförande för föreningen FUB som tillvaratar utvecklingsstördas intressen.

- Vi har metoder som man kan börja använda på sitt barn när det bara är några veckor gammalt och som gör att konsekvenserna av Downs syndrom inte blir riktigt lika stora som annars. Och det är här som den etiska diskussionen ska finnas, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista