östergötland

Hygien i fokus på förskolorna

För att öka kunskaperna i förskolan om hygienfrågor har en kartläggning genomförts under året om hur det ser ut. Tio kommuner i Östergötland har valt att delta i Socialstyrelsens nationella projekt.

I Valdemarsvik har Marie Magnusson på miljö- och hälsoskyddskontoret inspekterat kommunens förskolor.

– Det främsta syftet är ju att se hur det ser ut, och sen kunna ge råd och tips för hur man ska komma vidare, säger hon.

På Gryts förskola har Marie Magnusson gått igenom ett antal frågor med chefen Björn Edling om exempelvis blöjbyten, städning och vad det finns för rutiner när det gäller att tvätta händerna. Något som femåriga Iris Jossila har full koll på.

– Man tvättar med två sen ska man torska sig ordentligt, så man blir väldigt torr. Sen tar man handsprit, säger hon.

Händerna är en stor smittorisk när det gäller att sprida sjukdomar. Men medvetenheten har ökat om rena händer i samband med spridningen av svininfluensan säger inspektör Marie Magnusson.

– Man tänker mycket mer på hur ofta man tvättar händerna och när man tvättar händerna, säger hon.

Socialstyrelsen ska nu sammanställa alla svar från kommunerna och i vår ska deras rapport vara klart. Det nationella projektet har Valdemarsviks kommun sett som ett startskott för att satsa mer på hälsoskydd i skolor och förskolor.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista