1 av 3
2 av 3
Anna-Lena Sörensson
3 av 3
Lasse Pettersson
Östergötland

Kortare köer ger klirr i landstingskassan

Uppdaterad: 16:30
Landstinget i Östergötland har klarat att korta köerna i vården. Ett mål för att få ta del av regeringens utlovade pengar till de landsting som lyckas få ner väntetiderna. Det kan betyda att landstinget får 46 miljoner kronor.

Men det har också kostat pengar att minska köerna, bland annat har landstinget under hösten köpt mer vård från privata kliniker för att korta köerna.

Socialdemokraternas oppositionsråd Anna-Lena Sörensson tycker inte att det är bra att landstinget lånat av sig själv för att korta köerna trots att hon själv varit med och fattat det beslutet.

- Vi har lånat 20 miljoner av oss själva kan man säga. Det andra är att det är rätt många som själva valt att vänta som har bättrat på de här siffrorna, det ska vi ju inte glömma bort, säger Anna-Lena Sörensson, (S) oppositionsråd i landstinget.

För att få pengarna var villkoret att korta köerna för dem som fått vänta längre än 90 dagar på vård. I augusti stod cirka 6 000 östgötar i kö. I november var siffran nere på knappt tusen personer. För detta får nu landstinget ta del av regeringens kömiljardspengar, ett tillskott på cirka 46 miljoner kronor nästa år.

En orsak till de kortade vårdköerna är köer med sk frivilliga väntare som inte räknas in i statistiken. Men Lasse Pettersson, (VL) ordförande i Hälso- o sjukvårdsnämnden, anser inte att man trixat med siffrorna.

- Nej, det är inget trolleri med siffror. Det är ju lite grann att det är fler som har valt att vänta, men det har vi varit tydliga med, när det gäller den patientvalda väntan, att alla patienter har kontaktats och bara dem vi fått kontakt med har hamnat i den här kön. Man har erbjudits vård på annat sjukhus ibland inom länet ibland utanför.

Är det huvudorsaken till att man fått ned köerna, att patienterna valt att vänta?

- För vår del är det inte det, utan det stora viktiga arbetet det är det som har skett av våra medarbetare i vården, säger Lasse Pettersson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Läs mer:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista