1 av 2
2 av 2
Conny Lingeby, Saabhandlare i Norrköping

Saab Automobile läggs ned

Idag kom beskedet att Saab Automobile kommer att läggas ner.

- Ja, det är lite chockartat, även om det här har hållt på under en längre tid under det här året så har man ju ändå trott på en lösning, säger Conny Lingeby, platschef på Biva i Norrköping som säljer Saab.

Saabhandlaren Conny Lingeby tycker det känns tomt efter dagens besked.

– När man känner att ett bilmärke man har jobbat med i nästan hela sitt liv är borta.

Vad händer med ert företag ni har ju fler bilmärken här?

– Vi faller inte med det här även om det är en stor förlust att det blir så här säger Conny Lingeby.

"Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs", säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande.

Saab kommer även i fortsättningen att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar .

Historik Saab

Saab bildas 1937. Namnet står för Svenska Aeroplan Aktiebolaget. Syftet var att ta fram flygplan för det svenska försvaret. Den första bilen, Saab 92, visas 1947. Under 1969 slås Saab och lastbilstillverkaren Scania-Vabis ihop.

På 1980-talet går Saabs personbilsdel med vinst, men i slutet av årtiondet vänder det. 1989 är förlusten ungefär två miljarder kronor för personbilstillverkningen. Personalen inom personbilsdivisionen dras ner med 1 500 personer från runt 15 000. Följande år, 1990, läggs personbilstillverkningen i ett särskilt bolag, Saab Automobile AB. GM går in som ägare till hälften medan Investorägda Saab-Scania äger den andra halvan. 1991 lägger Saab ner sin fabrik i Malmö där 900 anställda byggde modellen Saab 900.

Under 1994 och 1995 visar Saab Automobile vinst, det är de enda vinståren under GM:s ägande.2000 tar GM över hela Saab Automobile. Tre år senare lanseras Saab 9-3. 2005 förlorar fabriken i Trollhättan kampen om att tillverka nästa generations 9-3, ett beslut som ändras tre år senare. Året därefter säljer Saab rekordmånga bilar, 133 000.

Finanskrisen 2008 får GM att söka statligt stöd för att överleva. Under februari 2009 meddelar GM att Saab ska bli ett självständigt bolag och säljas.

TT/
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista