linköping

Nya själar i Ekängen lockar kyrkor

Det handlar inte enbart om det materiella i det snabbt växande villasamhället Ekängen i Linköping. Två kyrkor bygger ut i området.
– Flera kyrkor i ett område ökar besöksfrekvensen hos alla, säger Rickard Lundgren som är evangelist i Svenska missionskyrkan.

Rickard Lundgren reser runt och hjälper till att starta församlingar för Svenska missionskyrkan, den senaste nu i Ekängen. Församlingen består av fjorton vuxna plus barn och man har gudstjänst i skolans matsal en gång per månad.

Men att bygga en egen kyrka är inte aktuellt. Istället hoppas Rickard Lundgren på Svenska kyrkan, som ska bygga en större församlingsgård i Ekängen.

– Vi kommer absolut att lägga in en ansökan allra ödmjukast om vi kan få finnas med i något hörn där, säger han. 

Församlingsgården ska bli 840 kvadratmeter stor och ha fem anställda. Prästen Elin Strömblad ska jobba där och hon är inställd på att Svenska missionskyrkan kommer att bli hyresgäst i församlingsgården.

– De har ju samma åsikt som vi. Att man vill vara där människorna är, säger hon.

Är det någon konkurrens er emellan?

– Nej det tycker jag inte utan det är komplement.

Svenska missionskyrkan bildades en gång i tiden som en reaktion mot Svenska kyrkan. Men idag tycks gammalt groll vara glömt.

– Vi är systerkyrkor och har samarbetsavtal mellan våra kyrkor. Jag tycker det här är jättespännande, säger Elin Strömblad.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista