1 av 2
2 av 2
Birgitta Hagström, chef för tillsynsenheten vid Socialstyrelsen.
Östergötland

Sena anmälningar hot mot patienter

Vården i länet väntar för länge med att anmäla fel och brister. Enligt en kartläggning kom bara en av fem lex Maria-anmälningar in i tid.
– Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Birgitta Hagström på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

När en patient drabbas av en allvarlig skada eller utsätts för allvarliga risker i sjukvården ska vårdgivaren anmäla händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Föreskrifterna är tvingande och anmälan ska lämnas in inom två månader efter det att händelsen inträffat.

I sydöstra regionen har bara var tredje anmälan kommit i rätt tid. I flera fall har vårdgivarna väntat i upp till ett år innan skadan har anmälts till Socialstyrelsen.

Det är en patientsäkerhets-fråga, enligt Birgitta Hagström på Socialstyrelsen.

– I vissa fall kan informationen om en incident som inträffar på ett sjukhus vara livsavgörande för andra vårdgivare, säger Birgitta Hagström. Exempelvis om en patient skulle komma till skada på grund av fel på en produkt är det viktigt att Socialstyrelsen får vetskap om det snabbt.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".