1 av 3
Daniels grav på Rappestads kyrkogård.
2 av 3
Blomma på platsen i Köpingsvik där Linköpingsbon knivskars till döds
3 av 3
Linköping/Öland

"Sex år är alldeles för kort tid"

Uppdaterad 16.30
En 24-årig man dömdes under tisdagen till sex års fängelse för dråpet på en 21-årig Linköpingsbo på Öland i somras.
– Sex år är alldeles för kort tid, säger Helena Ljung, mamma till Daniel som miste livet på Öland.

Tingsrätten i Kalmar dömer också en kamrat till 24-åringen till tre års fängelse för medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Daniel är försvunnen för alltid. Då tycker jag att sex år för att ha tagit någons liv är väldigt lite. Men ändå känns det skönt att han fått en dom och att bägge två har fått en dom, för bägge är medskyldiga, säger Daniels mamma Helena Ljung.

Det var på midsommarafton som ett större bråk bröt ut på en campingplats i Köpingsvik på Öland. Under bråket knivskars den 21-årige Linköpingsbon i bröstet och avled av skadorna. Flera av mannens kamrater skadades också under slagsmålet.

– Klockan fem på morgonen ringde polisen på dörren. Då förstod vi direkt att det var något som hade hänt. Hans storebror var i Västervik med en kompis och campade i sin buss och Daniel var på Öland, så vi frågade direkt; vem av dem är det? Vi förstod att det var något som hade hänt.

Trots att det var mycket folk på platsen och många vittnen som såg händelserna dröjde det till mitten av september innan polisen grep de två män som nu åtalats för brottet. 250 förhör har genomförts.

Har du förstått vad det var som hände där på platsen?
– Innan man visste allting så hade man en oro för om han vart skadad och om det gjorde ont. Nu efter rättegången har man fått en annan bild, en mer målad bild av vad som hände. Jag vet mer detaljer nu om hur Daniel blev mördad. Det känns på ett sätt bättre men samtidigt jobbigt, att veta hur det gick till.

Under rättegången nekade de två 24-åringarna till brott. De medgav att de haft kniv med sig till platsen, men bara för att freda sig. De erkände också att Linköpingsbon kan ha träffats av kniven under slagsmålet.

Har du kunnat förstå att Daniel är borta, att han inte kommer tillbaka från Öland?
– Nej, man väntar fortfarande på att han ska dyka upp, att han ska komma hem. Det känns fortfarande jätteoverkligt. Han var så levnadsglad person, han hade så mycket energi. Den tomhet och tysthet som finns här hemma nu den finns det inte ord för, säger Helena Ljung.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".