Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
norrköping

Fler skogsbränder önskas

Länsstyrelsen är med i ett nytt samarbete med fyra andra länsstyrelser för att det ska brinna mer i de svenska skogarna framöver, för den ekologiska mångfaldens skull. I sommar blir det praktisk övning i Fjällmossens naturreservat i Norrköping.

Förr brann det mest i landet i sydöstra Sverige på grund av alla blixtnedslag. Idag släcks sådana bränder så snabbt som möjligt, eftersom det står stora ekonomiska värden på spel, och människors hälsa kan hotas.

– Och den naturvårdsbränning som skogsägare måste göra om de kvalitetssäkrat sin skog och fått certifiering blir inte alltid av, säger Annika Forsslund.

Fjällmossens naturreservat där det ska brinna i sommar ligger både i Östergötland och Sörmland. Länsstyrelserna i de båda länen är tillsammans med Kalmar, Kronobergs och Jönköpings länsstyrelser med i projketet Eldskäl.

Samarbetet går ut på att lära sig bränna skog för att bland annat få fram mer lövträd och gynna djur- och växtarter som håller på att försvinna. Eldningen i Fjällmossen i sommar ska bli ett tillfälle till praktisk övning.

- Dels handlar det om kunskap, att vi måste bygga upp en bra organisation som kan ordna naturvårdsbränningar. Och även om vi inte själva alltid kommer att genomföra arbetet inom länsstyrelsen så måste vi kunna göra bra beställningar från olika entreprenörer, säger Annika Forsslund.

Det finns kritik mot naturvårdsbränningar för att naturvärden kan förstöras och att djur dör. Annika Forsslund har förståelse för det men säger att riskerna minskar med ökad kunskap. Till exempel får lågorna i Fjällmossen inte vara för höga.

- Om det är flammor över tre meter så dör träden. Vi vill att många träd ska överleva och få de kvaliteter som brand har skapat genom tiderna.

- Det är lite skräckförtjusning över det hela, tillägger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".