Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
östergötland

Landstinget lovar bättring

Efter kritik från Socialstyrelsen lovar nu Landstinget i Östergötland att snabbare anmäla incidenter enligt lex Maria.

Som vi har berättat tidigare så är Socialstyrelsen kritiskt till att vårdgivarna väntar allt för länge innan de anmäler vårdskador till Socialstyrelsen.

– Vi håller med Socialstyrelsen i den kritik man ger Landstinget i Östergötland. Det är tyvärr inte bara vi i Östergötland, utan det är många landsting som handläggningen är för långsam, säger Hans Rutberg, chefsläkare på Landstinget i Östergötland.

En sammanställning som Socialstyrelsen har gjort visar att allt för få fall av lex Maria anmäls i tid, alltså inom två månader efter att en incident har inträffat inom vården. I många fal väntar vårdgivarna flera månader, ibland upp till ett år innan de gör anmälan. Något som socialstyrelsen är starkt kritiskt till.

 I Östergötland anmäldes bara en tredjedel av alla ärenden i tid. Men att anmälningarna tar tid har sina förklaringar säger Hans Rutberg.

– Jag tror att det till stor del beror på att vi idag i Sverige anmäler nästan dubbelt så många lex Maria-ärenden som vi gjorde för fyra, fem år sedan, säger han.

Men detta ska inte hindra vårdgivarna från att göra Lex Maria anmälningarna i tid säger Socialstyrelsen och Hans Rutberg håller med och tilläger att de nu gör en kraftsamling för att Landstinget i Östergötland ska kunna snabba på processen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".