1 av 2
Helge Määttä
2 av 2
Ingrid Hermansson, arbetsförmedlare
Östergötland

Förstärkning på arbetsförmedlingarna

Nu förstärks bemanningen med ett femtiotal medarbetare på länets arbetsförmedlingar. Bakgrunden är förändringarna i sjukförsäkringssystemet som infördes vid nyår, vilket berör nästan tusen östgötar.

– Det är för djävligt rent ut sagt. Man är helt maktlös mot de här paragrafryttarna. De gömmer sig bakom regelverket bara, säger Helge Määttä en av dem som nu fått uppsöka arbetsförmedlingen i Norrköping.

För ett år sedan var Helge Määttä inblandad i en trafikolycka och skadade sin axel, han har sedan dess fått sjukpenning. Helge Määttä är en av de 700 Östgötar som berörs av förändringarna i sjukförsäkringssystemet.

– Det är tydligen tuffa linjen som gäller nu, säger Helge Määttä.

På arbetsförmedlingarna i länet har man under hösten förberett sig på de förändringar som nu trätt i kraft men också för att ta emot övriga arbetssökande.

– Vi anpassar oss efter det upptag vi har. Vi är vana vid det eftersom vi arbetar på politisktuppdrag hela tiden, så det här är vi vana vid, säger Ingrid Hermansson arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen i Norrköping.

Hur stor rekrytering handlar det om?
Här i Norrköping ligger det mellan 30- till ett 40- tal personer som vi ska plocka in nu under våren, säger Ingrid Hermansson.

Helge Määttä försöker att se positivt på framtiden.

– Man måste se ljust på allting, men som det är idag så är det mörkt, säger Helge Määttä.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".