Ny teknik för att upptäcka narkotika

Kriminalvården vill slopa urinprovskontrollerna för att upptäcka narkotika, proven anses vara kränkande, kostsamma och ineffektiva. Istället vill man gå över till en ny teknik med svett- eller salivprov.

Målet är att ha narkotikafria anstalter och häkten och för att nå dit tar man årligen omkring 100 000 urinprov till en kostnad av 25 miljoner kronor. Med den nya tekniken kan kostnaderna för narkotikakontroller minskas med upp till 80 procent.

Fredrik Dahlin på Kriminalvårdens utvecklingsenhet berättar att man provat tekniken på flera anstalter redan, men gott resultat:

– De intagna vi pratat med och de signaler vi har fått från personalen är väldigt positiva. De upplever det som en mycket smidigare metod än urinprov.

I den nya metoden använder man elektroniska sensorer. Personalen tar ett saliv- eller svettprov som stoppas in i maskinen och direkt får man veta om apparaten upptäcker spår av narkotika. Enligt Fredrik Dahlin har den gamla metoden flera brister, utöver kostnaderna:

– Dels tar det tid för vår personal. Sedan kan det upplevas som väldigt integritetskränkande av klienterna som alltså måste lämna urinprov under övervakning av en i personalen. Det förstår ju var och en att det är inte trevligt att göra, säger Fredrik Dahlin.

De apparater som användes i första försöksomgången kände enbart av ett fåtal narkotikaämnen, men redan nu finns det mycket bättre elektroniska sensorer och Fredrik Dahlin tror att om ett par år kan tekniken finnas på många anstalter.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista