Arkivbild foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
linköping

Ensamarbete upprör sophämtare

Renhållningsarbetarna hos företaget Ragnsells, som hämtar allt hushållsavfall i Linköping, har fått nya arbetstider. Dessutom har många av dem börjat jobba ensamma under delar av dagen. Förändringarna får nu kritik.

Ett-två-ett kallas arbetstidsmodellen som företaget i Linköping införde i slutet av förra året. En anställd jobbar fyra timmar ensam på morgonen och får sedan sällskap i fyra timmar av en arbetskamrat, som i sin tur fortsätter ensam i bilen fyra timmar fram till kvällen.

Förutom kritik mot ensamarbetet så finns det också ett missnöje bland renhållningsarbetarna med själva arbetstiderna. Idag hämtas soporna mellan klockan 06 och 18. Kvällspasset innebär att man börjar vid tio och slutar sju på kvällen.

- De veckorna hinner du inte göra ett smack. Man orkar inte helt enkelt, säger en av de anställda.

Enligt avdelningschef Joakim Thalén på Ragnsells i Linköping är man mycket medveten om kritiken. 

- Det är klart att om man jobbat 6 till 15 i många år och får en förändring så är det ju jobbigt, säger han.

Varför gör ni så här?

- En del av det är naturligtvis en ekonomisk fråga. Eftersom man har biogasbilar i Linköping så har vi fått köpa in ett par nya bilar. Det kostar oerhört mycket i investering. Kan vi hålla nere den pengen så är det bra.

Någon återgång till mer lagarbete i bilarna blir det inte framöver, enligt Joakim Thalén. Något som saknas och och sörjes av anställda i branschen.

- Att köra två på en sopbil är nästan som ett äktenskap, säger en av renhållningsarbetarna i Linköping. Man kommer varandra ganska nära inpå livet eftersom man gör så mycket tillsammans under en arbetsdag - hjälps åt med tunga grejor, springer före och förbereder, lägger upp hur man ska köra...

- Jag förstår arbetsgivaren på ett sätt, fortsätter den anställde. Men det sliter på personalen.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".