1 av 2
Fiskeby Board i Norrköping.
2 av 2
Foto: L Elowson Tosting/SR.
Norrköping

Iskylan frestar på svenska elnätet

Kylan fortsätter att sätta sina spår i hushållens och företagens elräkningar och nu har också Svenska Kraftnät utfärdat en liten varning för elnätet. För industrierna betyder de höga elpriserna mycket, exempelvis för förpackningstillverkaren Fiskeby Board i Norrköping

Företaget har säkrat elpriset för januari, men elpriserna ger anledning till oro.

– Vi är väldigt elberoende. Elpriset är vår största rörliga kostnad och vi använder ungefär 340 gigawattimmar per år och då kan man tänka sig att varje tioöring per kilowattimme ger väldigt stora kostnadsökningar för oss, närmare bestämt över 30 miljoner för varje tioöring per år, säger företagets fabrikschef Hans Hagdahl.

Hur ser du på läget just nu?

– Skulle kylan fortsätta och vi måste använda mycket el får det väldigt negativ effekt för oss. Då kommer det inte finnas någon lönsamhet för oss och då är det ju risk för verksamheten på både kort och långt sikt, säger Hagdahl.

Det går åt så mycket elektricitet nu att Svenska Kraftnät varnar för en ansträngd situation i morgon. Det betyder att produktionen inte räcker till riktigt och att det är risk för effektbrist, vilket innebär att kraftsystemets störningsreserver används för att täcka förbrukningen. Driftsäkerheten är därmed reducerad.

5 februari 2001 sattes det nuvarande förbrukningsrekordet. Då gjorde Sveriges elkonsumenter av med 27 000 megawatt i den stränga kyla som rådde då.

I dag beräknas effektförbrukningen nå en topp mellan klockan 16 och 18 på 25 400 megawatt. I morgon går det upp till 26 400 megawatt, enligt prognosen.

2001 täcktes effektsituationen med att så gott som alla produktionsresurser i landet utnyttjades och genom import. Och så utnyttjades den effektreserv som fanns.

Elpriset på elbörsen Nordpool var högt då och Svenska Kraftnät gjorde något unikt, nämligen vädjade till allmänheten att vara återhållsam. Det dämpade elförbrukningen med ungefär 2 000 megawatt under de kritiska timmarna.

Det ser likadant ut nu, men med den skillnaden att en vädjan om återhållsamhet knappast kommer eftersom prognosen för perioden lördag till tisdag i nästa vecka är normal drift.

Elpriset på Nordpool är i eftermiddag 306 öre, jämfört med normalpriset kring 40 öre. Men det är lite kvar till rekordet den 17 december 2009 då priset var uppe i 14:57 kronor per kilowattimme under några eftermiddagstimmar.

För ett normalstort hushåll boende i lägenhet ger det en kostnadsökning per månad på 120 kronor ungefär. För en normalstor villa blir det lite mer.

Lisen Elowson Tosting 
lisen.elowson@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".