östergötland

Målet för vaccineringen står fast

Hittills har 62 procent av östgötarna vaccinerat sig mot svininfluensan. Landstinget räknar med att svininfluensan återkommer och målet att få 80 procent av Östergötlands befolkning vaccinerade står kvar.

Den främsta anledningen till att vaccinera sig är att vissa personer kan bli svårt sjuka av svininfluensan, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind:

– Och ska man hindra epidemier från att florera så bör man komma upp i 80 procent.

Trots att mer än hälften av östgötarna vaccinerats har det varit många som valt att uppsöka landstingets blodbuss som åkt runt i länet som en mobil vaccinationsmottagning. Viruset har inte förändrats och därför ger vaccinet också ett skydd som räcker ett bra tag framöver, enligt Britt Åkerlind:

– Vaccinerar man sig nu så hoppas vi att man faktiskt har skydd även nästa säsong.

Landstinget hoppas att skyddet ska vara tillräckligt för att slippa dra igång vaccinationskampanjerna igen. För svininfluensan kommer tillbaka säger Britt Åkerlind:

– De här epidemierna kommer i vågor och vi kan inte säga att det kan vara över än alls. Dessutom är det så att sådana här lite kraftigare influensavirus som kommer i stora pandemier har tendens att komma tillbaka två, tre år i rad, konstaterar hon avslutningsvis.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista