1 av 2
Vargspår i närheten av Igelfors. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
2 av 2
Rovdjursspårarna Sven-Olov Löfgren och Åke Fredriksson. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland

Stationär varg i Östergötland

En varg har etablerat sig och blivit stationär i norra Östergötland. Det anser rovdjursspårarna Sven-Olov Löfgren och Åke Fredriksson. Vi följde med dem ut i skogarna i trakterna av Igelfors för att leta efter spår av vargen.

Vi promenerar längs en liten skogsväg i ett område där vargen rört sig förut. Det dröjer inte länge innan Sven-Olov Löfgren hittar vargens tassavtryck i snön.

– Jag tror inte vi behöver gå längre, för här har vi vargspåren. Den har förmodligen fortsatt vägen fram. Han har varit här så pass länge att man säger att han är stationär, och för att den ska vara det måste den ha stannat i området ett tag först, säger han.

Den sändarförsedda varghanen föddes i Ockelbo i Gästrikland 2008, och kallas därför för Ockelbovargen. Under sommaren och hösten 2009 kom den på besök till Östergötland. Den verkar nu ha hittat ett område mellan norra Östergötland och södra Närke som den är trogen.

– Nu verkar det som den är etablerad här. Runt ett halvår har den funnits i samma område. Vi väntar på att den tjusiga vargbruden ska komma hit så att han får lite annat att tänka på än att bara springa runt, säger Åke Fredriksson.

Då kanske det kan bli lite valpar också?
– Ja, det är det vi hoppas att det ska bli.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".