1 av 2
2 av 2
Mats Landin
linköping

Allt fler vill köra på gas

Just nu byggs nätet för att tanka fordonsgas ut och samtidigt ökar intresset bland privatpersoner att köra bilen på gas istället för på bensin. Allt fler hör sig för om möjligheten att konvertera sina bilar.

Intresset bland privatpersoner att köra bilen på gas istället för på bensin har ökat, och allt fler hör sig för om möjligheten att konvertera sina bilar. På det kommunala bolaget Tekniska Verken i Linköping, där man konverterar bilar, har affärsområdeschefen Mats Landin märkt att efterfrågan har ökat:

– Den är jättestor, framför allt det senaste året har efterfrågan varit jättestor. Jag skulle säga att det handlar om 300 till 400 förfrågningar via mejl och telefon. Året innan kom vi inte upp i 100 förfrågningar, tror jag.


I dag är det endast ett fåtal
företag som utför konverteringen men efterfrågan är alltså stor bland privatpersoner, och enligt Mats Landin är intresset bland företag och kommuner enormt just nu.

I verkstaden på Tekniska Verken i Linköping står tre nya Volvobilar som ska omvandlas från bensin- till gasbilar. Varje bil tar mellan 20 och 25 timmar att bygga om, och kostnaden ligger i dag på omkring 40 000 kronor exklusive moms per bil, beroende på vilken modell det handlar om.

I åtta år har det kommunala bolaget jobbat med konvertering, men hittills har man nästan enbart vänt sig till företag, kommuner och landsting.

För privatpersoner är det fortfarande en dyr och inte helt lätt procedur att göra om sin bil till gasdrift, men har man rätt bilmodell kan det ändå löna sig, säger Mats Landin:

–Ett bilbyte är sällan en bra affär. Vill jag köra på gas och har en bil som kan efterkonverteras, så slipper jag köpa en ny bil. Det är egentligen den största poängen.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista