Kortare granskog efter Gudrun

Idag är det fem år sedan stormen Gudrun fällde mängder med skog och i spåren av det har nu skogkoncernen Södra gått över till att satsa på en kortare och tjockare granskog, som inte riskerar att blåsa omkull lika lätt.

– Granarna kommer att avsluta tillväxten lite tidigare. De kommer bli två till fyra meter kortare vid avverkningen.

Vad tjänar skogsägarna på det?
– Man löper mindre risk att råka ut för en stormskada. I övrigt tjänar man egentligen ingenting. Hade vi inte haft stormen hade det nog varit bättre att låta den stå lite längre. 

Efter stormarna blåser nu Södra liv i gamla skogsskötselprinciper. Gudrunstormen i januari 2005 hade inte behövt slå så hårt om skogsägarna hade följt de råd som togs fram efter de omfattande stormfällningarna år 1969.
– De hade klarat sig bättre då. Och det är något man har vetat sedan länge.

Varför har inte skogsägarna gjort sin läxa?
– Det finns andra skäl till att låta skogen stå länge. Det blir bättre virkeskvalitet så att avverka tidigare är att ta en risk. 

Göran Ölander och andra skogsskötselexperter rekommenderar nu skogsägarna att så snabbt som möjligt att satsa på att bygga trädens rotsystem. Det gör man genom att så fort som möjligt röja och gallra skogen.

Åldern på granskogen kommer också att sänkas med tio till femton år och granarna får inte bli för höga. Som en följd av detta kommer granskogen till en del att ändra karaktär

– Timret blir lite kortare och lite tjockare. Men vi vill fortfarande ha grovt timmer.

Går det att kombinera med att hålla den lite kortare?
– Att sågtimmerkvalitén blir sämre är ett pris som man får betala för att stormsäkra sin skog, säger Ölander.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista