1 av 3
2 av 3
Pernilla Karlsson förskollärare Jursla förskola
3 av 3
Felix Mustonen
Östergötland

Svårt för barnen i kylan

Den bistra vinterkylan håller i sig och på flera förskolor i länet begränsas utevistelsen för de allra minsta eftersom de är mer känsliga för kyla.

– Utevistelsen blir kortare, de små barnen är inte ute så länge och de barnen som av olika anledningar sover ute sover inne nu, säger Pernilla Karlsson, förskollärare på Jursla förskola i Norrköping.

I de allra flesta fall är personalen på Jursla förskola ute med barnen en stund varje dag, men när temperaturen sjunker under 10 minusgrader får de allra minsta tillbringa mer tid inomhus.

– Det kan vara de allra minsta som är ett till två år, som inte rör sig lika mycket och då blir kallare och mer frusna, säger Pernilla Karlsson.

Eftersom små barn är mer känsliga för kyla är det viktigt att inte smörja dem med vattenbaserade salvor. Det är även viktigt att klä barnen varmt efter lager på lagerprincipen, säger Helena Zdolsek, barnhälsovårdsöverläkare för Östergötland.

– Man ska se till att de inte får vita fläckar i huden, som är tecken på köldskador, då tar man naturligtvis in barnet. Barnet ska inte smörjas på dagtid utan en torr och ren hud klarar sig bättre mot kylan, säger hon.

Zdolsek menar att det bästa är att tvätta och smörja barnet på kvällen istället för på morgonen eftersom hudens naturliga hudfett försvinner. Femåriga Felix Mustonen lider inte av kylan utan trivs utmärkt i Jursla förskolas egen pulkabacke.

– Det är kul att åka pulka och madrass.

Skulle du hellre vara inne?
Ute, säger Felix Mustonen bestämt.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".