Färre gifter sig

Färre människor gifter sig i Sverige och det är ett trendbrott för de senaste tio åren, då giftermålen stadigt ökat. I Östergötland minskade bröllopen under 2009 med drygt 6 procent. En orsak är de sämre tiderna, tror etnologen Eva Knuts.

Det var 42 634 giftermål till och med oktober förra året. Det är en sänkning med över 2 500 giftermål jämfört med samma period året före. I Östergötland är minskningen 6,1 procent under 2009.

Etnolog Eva Knuts har genom sin forskning sett att ett bröllop kostade i snitt nära 100 000 kronor 2006.

Att det blir färre som gifter är inte unikt för Sverige - Eva Knuts har sett samma trend på andra håll i världen, bland annat Japan. Ett land som blivit hårt drabbat av lågkonjunkturen.

Men det är inte bara den dystra ekonomin som gör att färre gifter sig, utan Eva Knuts tror att det handlar om olika sätt för olika generationer att se på det här med bröllop.

– Om jag tar min egen mamma och pappa som exempel så fick de lov att gifta sig - min storasyster är lite för tidigt född om man säger så...

– Men idag när det är helt okey att vara sambo och ha barn, så blir bröllopet något man kan spara till och göra till en stor händelse, en upplevelse. Istället för någonting man måste göra för att kunna starta sitt liv tillsammans.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".