1 av 2
Avspärrningarna orsakade stora trafikproblem
2 av 2
Foto: Björn Persson
Norrköping

Faran över efter kemolyckan

Uppdaterad 19.05
Avspärrningarna runt Händelö i Norrköping har hävts efter kemikalieolyckan med explosionsrisk på företaget Dow Chemicals och räddningstjänsten har lämnat platsen.

Räddningstjänsten misstänkte att en kemisk reaktion satts igång i en tank med metakrylsyra och det fanns risk för explosion om temperaturen inne i tanken blev för hög. Tankbilen som vätskan finns i transporterades till Norrköping under dagen. Vätskan i tankbilen stelnar vid 15 plusgrader och eftersom det är kallt ute måste vätskan värmas upp.

- Någonting har gått fel vid uppvärmningen. Containern kom hit i morse och då märkte man att man hade förhöjda värden på containern, säger räddningschefen Håkan Dahm.

Vid 70 graders värme exploderar metakrylsyra och som mest var innehållet i containern i Händelö uppe i 53 grader, berättar biträdande räddningschef Ulf Lago. Men innan räddningstjänsten hann påbörja en tömning hade temperaturen gått ner till 48 grader, säger Ulf Lago. I det läget med sjunkande temperatur, bedömdes en tömning inte vara nödvändig.

Polisen och räddningstjänsten spärrade under flera timmar av cirka en kvadratkilometer runt Dow Chemicals industrilokaler på Händelö medan tanken undersöktes. Trafiken på Händelö spärrades av från Kommendantvägen vid DHL i söder till Braviken i höjd med infarten till Bravikens pappersbruk.

– Enligt de initiala uppgifterna var det en stor risk till att börja med. Så vi tog i, det är lättare att minska avspärrningarna än att öka dem, säger polisens presstalesman Mikael Skoog.

Vid 16.10 beslutade så räddningsledningen att läget var så pass stabilt att avspärrningarna helt kunde hävas på grund av att explosionsrisken inte längre bedöms som överhängande.

– Läget har stabiliserat sig ytterligare och nu strax efter klockan fyra beslutade vi i samråd med polisen att häva alla avspärrningar kring Händelö, säger Ulf Lago.

– Det innebär att temperaturen har sjunkit ytterligare i den här cisternen som tidigare var förhöjd. Vi har även flyttat den här tanken till en säkrare plats.

Räddningstjänsten lämnade platsen vid 18-tiden och har nu lämnat över ansvaret till personalen på företaget

– De får själva övervaka och märker de någon förhöjd temperatur så ringer de till oss, säger Ulf Lago. 

Ingen människa kom allvarligt till skada vid händelsen.

                                                                                                                            

Raina Medelius/Tahir Yousef
tahir.yousef@se.se

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".