linköping/åtvidaberg

Tågtrafiken kan upphöra helt

Tågtrafiken mellan Linköping och Västervik kan komma att upphöra helt och hållet fram till maj i år och ersättas av bussar. Det är ett förslag för att komma till rätta med de långvariga problemen på Tjustbanan.

Den som vill åka till Västervik är van att åka buss. Sedan 2008 har över 2000 tåg ställts in på Tjustbanan och problemen fortsätter. Orsaken nu är att Östgötatrafiken inte har tillräckligt med tåg som fungerar. Av totalt elva fordon funkar endast fyra.

På måndag träffas Östgötatrafiken, Kalmar länstrafik och Veolia för att diskutera lösningen. Ett förslag är nu att helt ställa in tågtrafiken mellan Västervik och Linköping fram till i maj och ersatta trafiken med buss. Då i maj väntas fyra nya tåg vara levererade samtidigt som man får tid till att reparera de tåg som är trasiga.

En av dem som ska tycka till om förslaget är statliga Rikstrafiken som varje år betalar cirka 20 miljoner kronor för att det ska gå tåg till Västervik. Går det istället bussar kan ersättningen komma att ändras, enligt Rikstrafiken.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".