1 av 2
Foto: Björn Persson
2 av 2
Avspärrningarna orsakade stora trafikproblem
Norrköping

JUST NU: Kemolycka på Händelö

Uppdaterad 16.00
I Norrköping är ett kvadratkilometer stort område avspärrat efter en kemikalieolycka på företaget Dow Chemicals på Händelö och personer som befinner sig i närområdet uppmanas att hålla sig inomhus.

Räddningstjänsten misstänker att en kemisk reaktion satts igång i en tank med metakrylsyra och det finns risk för explosion om temperaturen inne i tanken blir för hög.. Man gör fortlöpande mätningar av temperaturen i tankbilen.

Tankbilen som vätskan finns i transporterades till Norrköping under dagen. Vätskan i tankbilen stelnar vid 15 plusgrader och eftersom det är kallt ute måste vätskan värmas upp.

- Någonting har gått fel vid uppvärmningen. Containern kom hit i morse och då märkte man att man hade förhöjda värden på containern. Temperaturen ökar fortfarande men öka långsamt. Men nu tömmer vi containern i en speciell bassäng som är gjord för att ta emot kemikalier, säger räddningschefen Håkan Dahm.

Polisen och räddningstjänsten spärrade av cirka en kvadratkilometer runt Dow Chemicals industrilokaler på Händelö. Temperaturen på metakrylsyran mäts kontinuerligt och ökar just nu, fast mycket långsamt.

– Om det här fortsätter finns en risk för att den här containern kan spricka och kan spricka kraftigt, nästan som en explosion. Men nu tömmer vi containern i en speciell bassäng som är gjord för att ta emot kemikalier, säger Håkan Dahm.

Trafiken på Händelö har spärrats av från Kommendantvägen vid DHL i söder till Braviken i höjd med infarten till Bravikens pappersbruk.

– Enligt de initiala uppgifterna var det en stor risk till att börja med. Så vi tog i, det är lättare att minska avspärrningarna än att öka dem. Men förhoppningsvis kan vi släppa på avspärrningarna snart, säger Polisens presstalesman Mikael Skoog.

Metakrylsyra används till att framställa metakrylater och är mycket farlig att handskas med. Vid utsläpp finns risk för allvarlig och kronisk ögonskada. Vid hudkontakt orsakar metakrylsyra frätskador, som kan bli djupa och svårläkta, enligt Kemikalieinspektionen.

– Ämnet i sig är inte väldigt flyktigt men det kan bildas ett gasmoln som kan spridas en bit. Fast vädret är väl fördelaktigt nu, jag gissar att det kommer att falla ner på marken eftersom det kyls ner snabbt, säger kemikalieinspektören Stellan Fischer.

– Det viktiga är att spärra av, hålla koll på temperaturen och kanske vara beredd att kyla ner tankbilen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista