östergötland

Fler tåg på heta tider från oktober

Den första oktober blir det fritt fram för olika tågbolag att köra tågtrafik på bland annat linjen Stockholm - Malmö genom Östergötland. Bolagen kan då konkurrera om de tider då flest personer vill resa.
– Ett stort experiment, säger Jan-Eric Nilsson som är professor i transportekonomi på VTI i Linköping.

Bolagen kan köra samma sträcka, men kan konkurrera om attraktiva avgångstider. Det upplägget har aldrig prövats förut.

- Det är som ett stort experiment. Det finns många länder där det finns många olika operatörer som kör, men villkoren där är helt annorlunda än vad det kommer att bli i Sverige, säger Jan-Eric Nilsson.

- Det kommer säkert att bli priskrig och en del förbättringar, men på halvlång sikt är det svårt att se vad som kommer att ske.

Enligt Jan-Eric Nilsson finns det flera hinder för en effektiv konkurrens på de lönsamma linjerna. Om bolag som tyska Deutsche Bahn eller danska DSB ger sig in i leken, måste de skaffa tåg som är specialbyggda för Sverige.

Det kostar mycket pengar för den som vill köra flera avgångar med nya tåg. Den som får bra avgångstider ett år, är inte alls säker på att få behålla dem något år senare. Det gör en dyr satsningen mer osäker, enligt Jan-Eric Nilsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".