Foto: Mark Earthy/Scanpix
östergötland

Släktskap bakom hornhinnesår

Forskare i Linköping har gjort en upptäckt som kan förbättra behandlingsmetoderna för patienter med hornhinnesår. Flera släkter med ärftliga hornhinnesjukdomar har nämligen upptäckts.

En mamma och hennes dotter sökte vård för återkommande sår på hornhinnan, som drabbat många i deras släkt i Småland. Under utredningen upptäcktes en liknande sjukdom i en släkt i Hälsingland.

Men forskarna i Linköping har nu upptäckt flera släkter med ärftliga hornhinnesjukdomar, vilket kan få betydelse för att förbättra behandlingsmetoderna för patienter med hornhinnesår.

Forskarna har gjort upp släktträd över sex generationer med 171 personer födda från 1854 och framåt. 44 hade fått sjukdomen och nio hade genomgått hornhinnetransplantation. Efter studien har man fått kontakt med fler släkter som är drabbade av återkommande sår på hornhinnan.

De nyupptäckta släkterna finns bland annat i Halland, Bohuslän, Dalsland och på Öland.

Såren är mycket plågsamma och uppstår flera gånger om året, och leder till bland annat ljuskänslighet, smärta, rinnande ögon och försämrad synskärpa.

I en pågående forskarstudie mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping försöker forskarna nu hitta den genmutation som de tror orsakar sjukdomen.

Fakta: Sår på horhinnan

Var tionde patient som söker akut vård för ögonproblem har drabbats av någon form av sår på hornhinnan. I dag frågar läkaren på ett tidigare stadium om det finns personer i samma släkt med liknande symtom. På så vis kan man lättare ställa diagnos. Upptäckterna har ändrat den medicinska klassifikationen av ärftliga hornhinnesjukdomar.

ERED står för Epithelial Recurrent Erosion Dystrophy. Detta är en grupp av ärftliga hornhinnesjukdomar som orsakar ytliga, återkommande hornhinnesår. De upptäckta sjukdomarna tillhör denna grupp av hornhinnesjukdomar och denna har.

Källa: Landstinget i Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".