1 av 3
Nya parken. Foto: Christina Turesson/SR Östergötland
2 av 3
Peter Hunt. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
3 av 3
Göran Lindgren. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
Norrköping

IFK kan ta över Nya Parken

Uppdaterad 17:07
Idag tog IFK Norrköping ett steg närmare att ta över Nya Parken. IFK föreslås köpa arenan av kommunen. Ett politiskt beslut måste tas innan affären är i hamn.

- Om det här går i lås så är det en definitivt en nystart för IFK Norrköping och räddningen för klubben när det gäller den ekonomiska biten, säger Peter Hunt, ordförande för IFK Norrköping.

Vad innebär det här mer konkret?
- Det innebär att vi får in externt kapital och att vi förvärvar Idrottsparken av kommunen.

Vad betyder det för IFK?
- För IFK betyder det att kunna få en bättre kontroll över de betalningsströmmar som finns och kassaflöden kring Idrottsparken. Att kunna förädla arenan, att ytterligare kunna öka intäkterna och även kunna drifta den på ett mer effektivt sätt med hjälp av våra partners och supporters som är 150 till antalet, säger Peter Hunt.

Hur ser det här upplägget ut för Norrköpings kommun?
- Uppägget är att IFK Norrköping av kommunen köper Idrottsparksbolaget för 3,2 miljoner kronor. Parallellt så får IFK privata investerare som går in, så IFK säljer delar av bolaget vidare för 20 miljoner, så man får 20 miljoner i sin kassa.

- Försäljningen är i två steg, initialt säljs en tredjedel av Idrottsparksbolaget och tills vidare behåller kommunen två tredejdelar, säger Göran Lindgren, finansdirektör vid Norrköpings kommun.

Kommunen har ju stora lån när det gäller Idrottsparken, vad händer med dem? Vem ska betala dem i framtiden?
- Kommunen kvarstår som långivare tillsvidare och lånen ska ju betalas av Idrottsparksbolaget som kommer att vara ägt av IFK.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista