Östergötland

Kritik mot journalhantering i vården

Nu riktas kritik mot landstingets sätt att hantera uppgifterna i det datoriserade journalsystemet. Enligt en utomstående granskning finns det tydliga brister.

Enligt den granskning som har utförts av ett konsultföretag har landstinget bristfälliga rutiner när det gäller att se till att bara behöriga kommer åt patientuppgifter i det datoriserade journalsystemet.

Det finns även brister när det gäller att spåra de obehöriga som har läst patientuppgifter som de inte har rätt att titta på.

Enligt revisionsrapporten följer landstinget varken patientdatalagen eller de egna krav som finns gällande informationssäkerheten.

Problemen med säkerheten gällande journalerna har funnits en längre tid. I höstas blev det bland annat känt att en läkare i Linköping olovligen gått in i en kvinnas patientjournal och sen berättat känsliga detaljer ur den till en av hennes släktingar.

Den bristfälliga säkerheten har gjort att även Datainspektionen ska syna journalhanteringen på landstinget.

Landstingets informationssäkerhetschef Lars-Åke Pettersson säger till SR Östergötland att man ska använda den nya revisionsrapporten för att förbättra landstingets rutiner och att informationssäkerheten ska bli bättre.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista