Linköping

Linköping får nytt idrottsmuseum

Ett idrottsmuseum håller på att byggas upp i Vidingsjö i Linköping. Det är Östergötlands idrottshistoriska sällskap som får möjlighet att visa upp sina samlingar.

– Idrottshistoria är ju så att säga alltid pågående, säger Sven Hagman som är ordförande i sällskapet.

Östergötlands idrottshistoriska sällskap som arbetar med den östgötska idrottshistorien har funnits i elva år, men har inte haft något fast ställe för sin utställningsverksamhet.

Enligt Sven Hagman vill man bland annat kunna skildra den samhällsnytta som idrotten har fört med sig.

– Vad idrotten har betytt för utvecklingen i till exempel i kommunerna, men vi vill också självklart lyfta fram de prestationer som har skett inom idrotten, säger han och nämner Åtvidabergs FF som nu har gått upp i allsvenskan igen. Den första utställningen kommer att handla om ÅFF.

– Vi ska bygga upp en utställning tillsammans med ÅFF, berättar Sven Hagman.

Idrottsrörelsen startade i början av 1900-talet med ett mer organiserat föreningsliv. I sällskapets samlingar finns det dokumentation från början av förra seklet.

Tillfälliga utställningar har anordnats i bland annat Gamla Linköping, men nu har föreningen fått ta över Korpens gamla lokaler i Vidingsjö motionscenter.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".