östergötland

Blodbrist i länet

Flera helger efter varandra innebär att förrådet av blod minskat drastiskt i länet. I värsta fall kan operationer komma att ställas in.

– Dels beror det på att vi hade en del blödningar innan jul och under julhelgen. Dels beror det på att det var många röda dagar och inte lika mycket öppet på blodgivarcentralerna, säger Pia Alm, samordnare för blodcentralerna i länet.

Just nu är blodreserven låg i länet. Och det är framförallt blodgrupp A, Sveriges vanligaste, som det är störst brist på. En av anledningarna till bristen är de många helgdagar som varit.

– Då töms reserverna väldigt snabbt. Samtidigt kan man inte ha för mycket reserver för det är ju en färskvara med blodet, säger Pia Alm.

Vad kan det här leda till?
– Vi hoppas att nu när vi öppnat upp fullt på våra tappställen och blodbussen går fem dagar den här veckan, att vi ska klara ut det här. Men i värsta fall kan det ju leda till att vi inte kan utföra operationer, som man har fått göra nere i Skåne, säger Pia Alm.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".