1 av 2
2 av 2
östergötland

Landstinget ska se över rutinerna

Nu svarar landstinget på kritiken om bristfälliga rutiner när det gäller att se till att bara behöriga kommer åt patientuppgifter i det datoriserade journalsystemet.

Enligt den granskning som gjorts av ett konsultföretag har landstinget bristfälliga rutiner när det gäller att se till att bara behöriga kommer åt patientuppgifter i det datoriserade journalsystemet.

Dessutom finns brister när det gäller att spåra de obehöriga som använt sig av patientuppgifter de inte får titta på. Enligt revisionsrapporten följer landstinget varken patientdatalagen eller de egna krav man ställt upp gällande informationssäkerheten.

Men både rutinerna och kontrollerna ska bli bättre, det lovar informationssäkerhetschef Lars-Åke Pettersson:

– Vi har väl som mål nu att åtgärda alla de brister som revisorerna har upptäckt och att ha det avklarar till den 1/7 2011. Jag har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdsförslag som ska upp i landstingstyrelsen den 5 mars.

Skulle en läkare kunna göra intrång i min patientjournal utan att jag vet om det?
- Ja, naturligtvis är det möjligt. Men jag tycker man får gå tillbaka till yrkesetiken, att man inte går in på andra uppgifter än där man har en målrelation eller ett uppdrag.

Kan man känna sig trygg som patient?
- Ja, det tycker jag. Och den som känner otrygghet ska be att få ta del av loggen för att se vilka som läst hans eller hennes journal.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista