Nya parken. Foto: Christina Turesson/SR Östergötland
Norrköping

"Rean på Parken är rekordartad"

Nu kommer skarp kritik mot förslaget att låta IFK Norrköping ta över Nya Parken från kommunen. Folkpartiets oppositionsråd i Norrköping menar att kommunen mer eller mindre skänker bort arenan. Men de två tyngsta partierna i fullmäktige ställer sig positiva till att låta fotbollsklubben ta över Parken.

– Det har varit mellandagsrea nu men den här rean som är på Parken är av någon rekordartad form. Nya Parken är värderad till 200 miljoner kronor och man vill sälja den för 3 miljoner kronor. Det är en rea på 98 procent och så tycker vi inte att man kan hantera skattebetalarnas pengar, säger Mattias Sundin (FP)

Att IFK Norrköping vill ta över Nya Parken har inte varit någon hemlighet. Igår landade det konkreta förslaget på hur övertagandet ska gå till på politikernas bord. Frågan ska behandlas både i kommunstyrelse och kommunfullmäktige men bland både majoritet och opposition finns stöd för lösningen.

– Vi ska föra en diskussion på måndag när vi träffas i vår fullmäktigegrupp på måndag. Vi har några kriterier som vi tycker är viktiga. Det ena är att det blir en lösning som är bra för övriga idrottslivet i Norrköping, att alla andra fotbollsklubbar får tillgång till arenan. Och att det ekonomiskt är en försvarbar lösning så att det inte blir några fler kostnader för skattebetalarna, säger kommunalrådet Mattias Ottosson (S)

– Vi får hoppas att förslaget innebär att kommunens kostnader begränsas. Förslaget ger kanske också IFK lite tid att få ordning på sin ekonomi och tid att bygga upp ett lag som levererar även när det gäller fotboll, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren (M).

Men från Folkpartiet kommer nu alltså skarp kritik som delar den borgerliga alliansen.

– Affären har varit fel från början och nu ger man bort den enda tillgången som finns kvar, själva Parken. Men kommunen står kvar som långivare och har kvar hela risken. Så tillgången försvinner och risken finns kvar på skattebetalarna och sådana affärer tycker vi inte att man ska göra.

Anton Frank
anton.frank@sr.se
Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".