Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Linköping

Droger vanligare än alkohol i trafiken

Droger och mediciner är vanligare än alkohol i trafiken. De bilförare och förare av lätta lastbilar som tagit droger och mediciner är också överrepresenterade bland dom som dött i trafikolyckor. Det visar en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping.

Magnus Hjälmdahl, forskare på VTI, tycker att resultaten är förvånande.

– Studien tyder på att det drogerna är nog så vanliga som alkohol, och kanske vanligare. Omfattningen på problemet är lite uppseendeväckande, säger han.

I studien har VTI samlat in drygt 6000 salivprov från bilförare och förare av lätta lastbilar i Sörmland, Örebro län och Östergötland. De som deltagit har gjort det frivilligt.

Studien visar att det var vanligare att förarna hade tagit illegala droger och mediciner än att de druckit alkohol.

Forskarna har också jämfört de frivilliga testerna med dom som omkommit i trafiken under lika lång tidsperiod.  Bland de döda var det visserligen vanligare att dom var påverkade av alkohol än att dom hade tagit droger eller mediciner. Men ungefär var tionde förare som omkommit hade illegala droger eller mediciner i kroppen.

Enligt Magnus Hjälmdahl slinker de som har tagit mediciner och droger ofta igenom polisens kontroller. Och det behövs åtgärder för att komma åt problemet.

– En sak, när det handlar om illegala droger, är att fundera på polisens möjligheter. Vad har de för möjligheter att komma åt det här problemet idag? Jag tror att det är en väldigt svår arbetssituation för polisen att komma åt det här. Med tanke på den omfattning vi hittat i våra frivilliga prov, så tycker jag definitivt  att det här något vi måste fundera mer på, säger han.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista