1 av 2
Foto: Lovisa Gelin SR Östergötland
2 av 2
Dirigent Christian Lindberg.
Norrköping

Världspremiär för svensk symfoni

Den svenska kompositören Allan Pettersson lämnade sin första symfoni ofullbordad men nu har tonsättaren och trombonisten Christian Lindberg satt tänderna i den. På torsdag spelar Norrköpings symfoniorkester upp den för allra första gången för allmänheten.

– Jag har utgått från alla skisser, det finns alltså 250 sidor som är skisser på den här symfonin som man aldrig gjorde färdig. Så jag har utgått från de här sidorna och renskrivit det så som enligt dem sidorna som han önskade det hela, säger Christian Lindberg, dirigent, kompositör och trombonist.

Eftersom Allan Petterssons första symfoni aldrig blev färdig är det just så den spelas upp, säger Christian Lindberg.

– Vissa ställen är inte färdiga utan vissa ställen finns det frågetecken för och vissa sidor saknas helt och hållet och då är det tyst.

Det har varit ett mödosamt arbete att renskriva de svårtolkade och kladdiga skisserna. En envishet och fascination över materialet är en av orsakerna till att Christian Lindberg klarat av att fullborda arbetet som många tidigare gett upp.

På torsdag spelar Norrköpings symfoniorkester för allra första gången uruppförandet av Allan Petterssons första symfoni.

– Det är en fantastisk upplevelse jag tror inte man ska säga att någon har fullbordat det man spelar den precis så som Allan Pettersson har lämnat den med de brott i musiken som finns. Pettersson har själv sagt att ingen ska gå in och peta i hans verk så det är viktigt att poängtera att det här är Pettersson och ingen annan, säger Stig Jacobsson, redaktör på symfoniorkestern i Norrköping.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".