1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Östergötland

Fler brott ska klaras upp

90 nya poliser ska anställas i Östergötland under året. De nya poliserna ska vara mer synliga både på gatorna och i mindre städer.
– De ska arbeta i uniform utomhus på de tider och platser då de behövs, säger länspolismästare Mats Löwing.

Under januari kommer ungefär hälften av de nya poliserna till länet och resten i juni månad. Mats Löwing har som målsättning att alla östgötar ska uppleva en mer synlig och tillgänglig polis.

Den utökade polisstyrkan ska inte bara synas på de stora orterna Norrköping och Linköping.

– Vi tänker förstärka polisen i Åtvidaberg och också titta närmare på Mjölby, Motala, Finspång och en del andra orter, säger Löwing.

Med det höjda anslaget har regeringen ställt tre krav att uppfylla för landets polismyndigheter: fler brott ska klaras upp, polisen ska ha ett bra arbete tillsammans med kommunerna för att förebygga brott bland unga och insatserna mot den organiserade brottsligheten ska stärkas ytterligare.

I Östergötland har polisen sedan tidigare inlett ett intensivt arbete mot den organiserade brottsligheten, framför allt MC-gängen. Det är svårt att väga de prioriterade områden mot varandra, säger Mats Löwing, men arbetet med att lösa fler brott anser han som mycket viktigt.

– Det är helt centralt för oss att klara upp fler brott, det behöver inte vara komplicerade saker utan helt grundläggande brott som stör människor i vardagen såsom inbrott, stölder, misshandelsbrott och skadegörelser. Den typen av helt vanliga brott, där behöver vi bli mycket duktigare på att klara upp så att i kan hjälpa fler brottsoffer, säger Mats Löwing.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista