Foto:Tom Strattman/Scanpix
östergötland

Pelletseldning orsakar bränder

Pelletseldning har blivit en av de vanligaste orsakerna till villabränder. Trots att det inte finns någon öppen låga och maskinerna i stort sett sköter sig själva så sker många tillbud. Ofta beror det på att ägarna varit oförsiktiga.

– Många gånger är det nog okunskap. Man kanske inte går till sin sotarmästare och frågar utan försöker göra det själv, säger Magnus Lindahl som är biträdande räddningschef på brandkåren i Nybro.

Vi står i en stor källare med en pelletspanna som brinner. Här är allt i ordning men ofta är det trångt med mycket som kan ta eld om något går fel.

Hittar många fel
Ejje Larsson är sotarmästare i Nybro. Där kontrollerar sotare anäggningarna två gånger om året men i vissa kommuner är kontrollen en gång om året. Eje Larsson hittar ofta fel i anläggningarna. 

Alla maskiner ska ha en vattenbehållare som släcker så fort elden börjar gå bakom pannan mot pelletsbehållaren. Men ofta slarvar ägarna med att fylla på så att det är för lite vatten.

Många slarvar
Just slarv är något som ställer till med mycket problem, enligt Ejje Larsson.

Hans Häggkvist är brandskyddskontrollant och han menar att de flesta problemen skulle vara ur värden om man bara tittade till sin anläggnign regelbundet.

Leif Johansson
leif.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".