1 av 2
2 av 2
Norrköping

Skärpt straff efter kioskmordet

Domen på livstids fängelse står fast mot den 30-årige man som högg ihjäl en kioskägare i Norrköping. Det beslutade Göta hovrätt idag. Den kvinna som var med vid rånet får fängelsestraffet skärpt till sex år.

Det var den 2 april förra året som den 23-åriga kvinnan och den 30-årige mannen slog till mot en kiosk i Hageby i Norrköping. Men rånet spårade ur. När kioskägaren försökte göra motstånd blev han knivhuggen till döds och rånet avbröts. Dagarna före mordet ska paret begått en rad brutala rån mot olika butiker i Göteborg.

I rätten skyllde mannen och kvinnan på varandra. Båda medgav att de varit i kiosken på mordkvällen, men ingen av dem skulle ha utfört mordet.

Enligt obduktionen och den tekniska bevisningen var mördaren högerhänt, vilket pekar på att det var mannen som höll i kniven och som utdelade de dödande huggen. I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse för mord, en halv miljon kronor i skadestånd samt utvisning på livstid efter avtjänat straff.

Enligt tingsrätten fanns inga bevis för att kvinnan deltagit aktivt i mordet, därför friades hon. Istället dömdes hon till tre och ett halvt års fängelse för inblandning i butiksrånen i Göteborg. Även hon dömdes till utvisning efter avtjänat straff.

I dag ändrade hovrätten domen mot den 23-åriga kvinnan. Hon döms nu till sex års fängelse samtidigt upphävs beslutet om utvisning. Åklagaren ville att även kvinnan skulle dömas till livstids fängelse för mord.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".