Foto:Sergei Grits/Scanpix
Östergötland

Förbud mot jakt av klövvilt med hund

Länsstyrelsen i Östergötland förbjuder användning av lösspringande hundar vid jakt av rådjur, hjort och vildsvin i länet på grund av det kalla och snöiga vädret.

– En hund kan med sina breda tassar springa ovanpå skaren och snön medan ett rådjur och även små vildsvin med sina vassa klövar trampar igenom och åker ner genom snön och skaren. Därför får det jobbigare att fly undan, säger Thomas Modin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Östergötland.

Vidare säger Thomas Modin att hundarna lättare kan komma ifatt viltet och hetsa det.

– Så det är olämpligt att bedriva löshunsjakt när det är svåra snö- och skare förhållanden, vilket vi har i länet nu. Vi vill införa den här extra försiktighetsåtgärden trots att det gäller automatiskt enligt paragraf 18 i jaktförordningen.

Man måste ändå gå ut från länsstyrelsens sida med det här beslutet?

– Ja vi anser det, våra grannlän har gjort det också. Vi tycker det kan vara befogat att man gör det här. De flesta ansvarsfulla jägare sköter det här men det kanske finns någon som inte tänker på det, är det ett riktigt förbud som är kundgjort av länsstyrelsen väger det kanske tyngre säger Thomas Modin.

Förbudet som träder i kraft omedelbart gäller längst fram till och med den 31 januari 2010.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".