Näringslivet påverkar riksväg 50

Förhoppningarna är många inför att riksväg 50 mellan Ödeshög och Motala ska byggas om till en lugnare länsväg - klart år 2013. Idag presenteras en rapport om de kringliggande kommunernas och näringslivets önskemål.

Samtidigt jobbar Vägverket med att påverka transportnäringen att byta rutt från Ödeshög-Vadstena-Motala till Ödeshög-Mjölby-Motala. Många berörs av ombyggnaden av nuvarande riksväg 50.

- Vi kan se att riksväg 50 blivit en väldigt viktig väg mellan E4 och Örebro, Mälaradalen och vidare norrut i Bergslagen, säger Peo Persson som är samhällsplanerare på Vägverket region Sydöst.

- Och vi har sett att lastbilstrafiken under en tioårsperiod ökat med över hundra procent på det här stråket.

Riksväg 50 längs Vättern kommer i Östergötland år 2013 att vara en mindre trafikerad länsväg, med nytt namn och nummer och ombyggd med korsningar för cykelbanor och andra fartdämpande åtgärder.

Inför byggstarten håller kommunerna Mjölby, Motala, Ödeshög och Vadstena på att tillsammans ta fram idéer om hur den kommande nya länsvägen ska kunna ge näringslivet, inklusive turismen, i området en skjuts framåt. Senare idag presenteras en rapport om det för Vägverket.

Samtidigt med att den nya länsvägen mellan Ödeshög och Motala invigs 2013 ska även den nya riksväg 50 mellan Mjölby och Motala står klar. För den chaufför som ska från Ödeshög till Motala blir nya riksväg 50 via Mjölby till Motala nästan nio kilometer längre än vägen längs med Vättern. Och nu jobbar Vägverket för att yrkeschaufförerna verkligen ska välja den nya vägen som enligt Vägverket blir både säkrare och mer miljövänlig än Vätternalternativet.

- Vi kommer att sätta in påverkansåtgärder för att få näringen att tyckar att detta är vettigt, säger Peo Persson som själv tror att transportbranschen accepterar och tycker att ombyggnaden kommer att bli bra.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".