östergötland

Färre pendeltåg i trafik

Uppdaterad: 10:15
Trots det mildare vädret så fortsätter problemen med Östgötatrafikens pendeltåg. Även idag ställs många tåg in och ersätts av bussar, och anledningen är att flera tåg har fått motor- och vagnproblem efter att ha stått stilla i kylan när de var nedisade.

Problemen med inställda pendeltåg fortsätter alltså även under fredagen. Samtliga tåg mellan Tranås och Norrköping går dock, men med tåg men då endast har ett tågset. Dessa avgångar förstärks därför med bussar.

Trafiken på sträckan Norrköping-Mjölby ställs helt in, eftersom flera av tågen har fått skador av att de blivit stående ute när deras strömavtagare blev nedisade tidigare i veckan, i det kalla och samtidigt fuktiga vädret.

– Vi hade ju räknat med att vi skulle ha en hel del tåg i gång här på morgonen, men tyvärr har vi även drabbats av en del motorproblem som effekter den kylan som var tidigare i veckan, säger Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström.

Det kan även idag bli problem för resenärerna. Bussarna kan inte hålla samma hastighet som tågen. På fredagsförmiddagen ska Östgötatrafiken ha möte med SJ, men under helgen beräknar man komma till rätta med problemen.

– Från måndag hoppas jag att problemen ska vara åtgärdade så att vi kan köra full trafik igen, enligt Sylvia Rydström.

Även tågen på sträckan Uppsala-Norrköping, via Sala och Västerås kommer inte att gå på hela dagen.

SJ's pressjour säger att ersättningsbussarna kommer att fortsätta rulla minst hela dagen idag. Enligt SJ kan det dröja flera dagar till innan tågen kan komma tillbaka på sträckan, men beslutet kommer fattas från dag till dag.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".