1 av 2
Skepparpinan i Motala
2 av 2
motala

"Ett guldområde att utveckla"

Fler lockande upplevelsepaket för turister bör kunna tas fram när riksväg 50 mellan Ödeshög och Motala byter skepnad och blir länsväg till år 2013, det anser Motalas turistchef Lotta Karlsson. Hon har gjort en analys av näringslivet och naturvärdena i området, något som Vägverket nu ska ta in i sin planering för ombyggnaden av vägen.

- Det finns kvaliteter här som få ställen i Sverige kan uppvisa. Och det är ju ganska otroligt att de ligger inom en så begränsad yta som från Ödeshög och upp till Motala via Mjölby.

Detta är ett guldområde att utveckla. Här finns mycket att hämta men man är kanske inte så bra på att paketera det turistiskt, säger Lotta Karlsson som också påpekar att turism ger chans till nya arbetstillfällen, även där det är svårt att hitta andra jobb. 

Det är på uppdrag av Regionförbundet Östsam som Lotta Karlsson hållit i arbetet med en rapport om möjligheterna kring riksväg 50. Vägen byter skepnad mellan Ödeshög och Motala och blir av med stora delar av den tunga trafiken till år 2013. Lotta Karlsson med medarebetare har bland annat  intervjuat många entreprenörer längs vägen.

Vägverket kommer nu att ta till sig rapporten för att delvis kunna utforma vägen så den även blir till nytta för turism och företagande i området. Det kan handla om avfarter, skyltar, övergångar eller parkeringsplatser till exempel. De fyra kommunerna Ödeshög, Vadstena, Motala och Mjölby har alla varit med i arbetet med rapporten. Och det här är idag ett ovanligt sätt för Vägverket att jobba - ihop med näringslivet, säger Lotta Karlsson.

– Det är nog ett nytt sätt att jobba men jag tror det kommer att bli vanligare i framtiden.

Ska området bli genomkommersialiserat med flaggor och skyltar överallt längs vägen? 
- Nej, det tycker jag inte. Istället ska man utveckla det på ett sunt sätt. Titta på Österlen till exempel, som man expoloaterat på ett oerhört fint sätt. Gotland likaså och det tycker jag man kan göra även med det här området, säger Lotta Karlsson.

Hon har även tagit fram en tio-i-topp-lista med förslag på tio platser som skulle kunna utvecklas med hjälp av Vägverket. Några av dem är Stora Lundby, den lilla infarten från riksväg 50 mitt på Omberg, Norrsten söder om den plats där bron över Skepparpinan ska ha sitt ena fäste samt en utsiktspunkt söder om Vadstena där det även finns ett kalkärr i närheten.Raina Medelius
raina.medelius@sr.se


   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".