1 av 3
Svenska Amnesty är kritiska till hur Norrköpingsbon behandlats i Irak. Foto: SVT
2 av 3
Elisabeth Löfgren pressekreterare. Foto: Svenska Amnesty
3 av 3
Norrköping

Fallet med iraksvensken väcker kritik

Svenska Amnesty är kritiska till behandlingen av den svenskirakier från Norrköping som satt fängslad i Bagdad i ett och ett halvt år. Mannen säger sig vara ovetande om orsaken till att han suttit fängslad.

– När vi fick kännedom om det här fallet så framförde vi kritik mot att man då kallade honom i ganska svepande anklagelser för säkerhetsfånge, den kritiken kvarstår, säger Elisabeth Löfgren, presschef på Svenska Amnesty.

Mannen satt fängslad i Bagdad i närmare 1,5 år. Sveriges Radio Östergötland har varit i kontakt med mannen som säger att han inte vet varför han suttit fängslad. Han vidhåller att han är oskyldig.

– Det är välkomnande att han släpptes men samtidigt så är det väldigt märkligt att man inte får veta någonting om vad man skulle ha gjort sig skyldig till, säger Löfgren.

Hon menar att Irak har haft stora problem med både säkerhetsfrågor och rättssystemet - fall av den här typen är inte ovanliga.

– Inte många svenskar men vi har sett att i det här så kallade kriget mot terrorismen, så har man tagit som intäkt att kunna gripa personer på väldigt lösa grunder.

Utrikesdepartementet kommer att gå vidare med fallet.

– Vi kommer att följa upp ärendet på något sätt men jag vill inte gå in på hur och vad vi kommer att göra. Men det är inte avslutat för vår del, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på utrikesdepartementet.

Svenska Amnesty ställer sig mycket positiva till att fallet följs upp.

– Vi tycker det är positivt att utrikesdepartementet ser att saken inte är utagerad, även att det är positivt att han är släppt, säger Elisabeth Löfgren.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".