1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Bengt Carlsson känner sig inte trygg när han går över gatan.
Linköping

Äldre lever farligt i trafiken

Gångtrafikanter som är över 75 år dödas och skadas oftare allvarligt i trafiken än andra åldersgrupper. Det visar en ny rapport som tagits fram av Statens väg- och transportforskningsistitut, VTI, i Linköping.

– Av dem som är dödade så är en tredjedel över 75 år. Det innebär ju att det är cirka 20 per år som dödats, så det är ju en väldigt hög andel, säger Jörgen Larsson, utredare på VTI.

Dödsolyckorna bland de äldre gångtrafikanterna sker ofta på övergångsställen. Jörgen Larsson, utredare på VTI, tror att en orsak till det är att samspelet mellan de äldre som ska gå över gatan och dem som kör bil ofta inte fungerar.

Ingemar Gustavsson, är en av de äldre som tycker att det kan vara lite besvärligt att gå över ett övergångsställe:
– Man får ju vara lite försiktig det tycker jag. Det är inte helt riskfritt.

Tycker du att bilisterna tar hänsyn vid övergångställen?
- Det kunde vara bättre, men samtidigt regeln som säger att de ska stanna vid övergångställen är ju lite knepig nu i halkan. För gångarna går och tänker sig nog inte för riktigt, de tänker sig inte in i att bilarna har längre bromssträcka, säger Ingemar Gustavsson.

Även Bengt Carlsson i Norrköping tycker att det är obehagligt att gå över gatan.
– Eftersom Herr Gårman-skyltarna är borttagna på många ställen och ersatta med gatsten, ett typiskt exempel är Kristinagatan och Skvallertorget, säger han.

De äldre gångtrafikanterna skadas också oftare allvarligt i trafiken än andra åldersgrupper och då behöver inte fordon vara inblandade i olyckan. Fall som orsakas av ojämnheter på vägar och trottoarer, samt av halka är betydligt vanligare.

Barbro Lund är en av de äldre som tycker att snöröjningen borde bli bättre i Norrköping.
– Ja nu under vintertid då har det varit extra besvärligt för de skottar alldeles för dåligt för oss gående alltså. På vissa ställen är det mycket bra, men på en del klaffar det inte alls, säger Barbro Lund.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Helene Svensson
helene.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".