Johannes Eriksson (tv) är inte med i någon förening, medan klasskompisen Victor Söderqvist (th) är med i två olika idrottsföreningar.
norrköping

Ungdomar bryr sig inte om föreningar

Föreningar får allt svårare att locka ungdomar till sig. Det visar en undersökning om ungdomars livstil i Norrköping. Studien har pågått regelbundet sedan 1985 och den visar att allt färre ungdomar söker sig till föreningslivet.

Undersökningen har genomförts i flera kommuner i Sverige, förutom i Norrköping, även i till exempel Stockholm stad, Helsingborg, Jönköping och Eskilstuna. Den visar att ungdomar mer sällan är med i någon typ av förening, både idrottsföreningar och andra föreningar, än de var för 25 år sedan.

Undersökningen visar också att ju äldre ungdomarna blir desto mindre är chansen att de är aktiva i någon typ av förening.

Ulf Blomdahl, forskningsledare på idrotts- och kulturförvaltningarna i Stockholms stad, som varit med och gjort undersökningen, säger att ju tidigare barn och ungdomar börjar med en idrott i en förening, desto svårare blir det att få kvar dem, tvärtemot vad man tidigare trott.

– 70-80 procent är med när de är lågstadiebarn, bara 30 procent är det i gymnasiet, säger Ulf Blomdahl.

– I takt med att man börjar i föreningslivet allt tidigare, så kommer de värden som ungdomarna söker, de så kallade "kul-värdena", inte att finnas kvar i samma utsträckning när man är äldre. Då tycker man att det är roligare någon annanstans i livet.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".