Bo Lingestig
Östergötland

Miljoner i lön utan att behöva jobba

I höstas lämnade Leif Johanson posten som vd för Östgötatrafiken. Men Johansons avtal, som Sveriges Radio Östergötland läst, visar att han nu får miljontals kronor utan att behöva arbeta.
– Det är väl magstarkt tycker man ändå, säger Bo Lingestig på Kommunal i Östergötland.

Leif Johanson lämnade posten som vd för Östgötatrafiken i oktober förra året. Men Johanson är fortfarande anställd av företaget. 

Nu ska han utföra arbetsuppgifter på uppdrag av styrelsen. För det kan han kvittera ut en månadslön på över 100 000 kronor samt se fram emot en löneförhöjning under året.

Efter sommaren behöver inte Leif Johanson överhuvudtaget arbeta. Men ersättningen från Östgötatrafiken fortsätter att ticka på. Totalt 2,6 miljoner kronor fram till 2012.

Enligt ett tidigare avtal har Leif Johanson även fått 3,1 miljoner kronor i pensionsförsäkring istället för avgångsvederlag. Sammanlagt rör det sig om 6,2 miljoner kronor, pengar som redan har betalats ut till honom. Men avtalet väcker kritik.

- På toppnivåer tar man ut bra betalt, det är inte så schysst tycker vi. Jag tror det är bra om man kommer ut i verkligheten när man skriver sådana avtal, definitivt. Man får väl hoppas att det här är den sista vdn som får de här pengarna när han går hem, säger Bo Lingestig på fackförbundet Kommunal i Östergötland.

Men ska man inte som vd för Östgötatrafiken kunna få en sådan lön med tanke på det ansvar som ändå finns?
- Självklart är det helt okej att man har bra betalt, men vad är bra betalt? Det måste ju finnas gränser, här har man lagt ribban för högt.

Vad vore en rimlig lön för en vd på Östgötatrafiken enligt dig?
- Vi ligger på en månadslön på 22-23 000 kronor, jag menar dubblar man den så har du jävligt bra betalt, vill jag påstå, säger Bo Lingestig.

Leif Johanson var vd för Östgötatrafiken under tio år. Han beslutade bland annat att bygga ut pendeltågstrafiken och stoppa kontanterna ombord på bussarna. Sveriges Radio Östergötland har sökt Leif Johanson men han vill inte ställa upp på någon intervju.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".